Professionele website promotie & informatie over Google en andere zoekmachines

Zoekmachine Optimalisatie & Marketing

Home | pagina 2 | pagina 3 | pagina 4

Stelling: Google is ongeschikt voor internet

De invloed van Google in de wereld is niet te onderschatten. Ze komen zelden in het nieuws, maar als grootste zoekmachine bepaalt Google dat dagelijks miljoenen klanten niet bij bedrijf A, maar bij bedrijf B terecht komen. Zoekmachines kunnen een bedrijf maken of breken.

Waarom zou je Google dan toch als 'ongeschikt voor internet' kunnen bestempelen? Omdat Googlebot zo weinig begrijpt van wat er allemaal op het web te vinden is.

Stel: je hebt een website gemaakt en daar je ziel en zaligheid in gelegd. Na maanden ploeteren is ie klaar: bovenaan je frontpagina heb je een korte welkomstgroet aan je toekomstige bezoekers gezet, en daarna ga je los: mooie javascript-effecten, flitsende flash-elementen, schitterende graphics, de mooiste kleurcombinaties en zelfs een passend achtergrondmuziekje. Hij is stukken mooier en beter dan die van je concurrenten, dus je verwacht dat de grootste zoekmachine ter wereld je zeker een mooi plekje op zijn ranglijst zal geven.

Een paar weken later zie je op je tellertje dat er echter nog maar heel weinig bezoekers van Google vandaan komen. Je gaat op Google op zoek naar je eigen site, en treft hem daar op een teleurstellende 89e plaats aan. En wat nog teleurstellender is: Google heeft van je hele site alleen die eenvoudige welkomstgroet geïndexeerd.

Met andere woorden: Googlebot 'ziet' veel minder van een website dan een menselijke bezoeker. Daarom is Google niet echt geschikt voor internet. Waar internet na een start als pure informatie-bron inmiddels al jarenlang geëvolueerd is tot een vergaarbak van amusement, intermenselijk contact, creatieve hoogstandjes en noem maar op, zijn de zoekmachines nog steeds blijven hangen in het informatie-tijdperk. Het enige wat hen interesseert, is wat voor tekst er te vinden is op je site.

Tegenwoordig is Google wel beter in staat om javascript en flash te lezen dan vroeger, maar over het algemeen boeien plaatjes, muziekjes en andere effecten de zoekrobots nauwelijks. Hooguit wat voor naam je die bestanden gegeven hebt. En dat levert vaak vergissingen op: als jij een plaatje op je site plaatst met de naam 'grafiek-google-gebruik-2002-nu.jpg', zal Google dit plaatje aan anderen laten zien als ze zoeken naar een grafiek van het Google-gebruik van 2002 tot nu. Ook al staat er heel wat anders op. Tik maar eens een willekeurig woord in op de Google Afbeeldingen Zoekmachine, en zie hoeveel afbeeldingen je tegenkomt die niets met je woord te maken hebben. Grafiek Google-gebruik 2002-nu

Zolang er nog geen slimmere zoekmachine voorhanden is, moet je daar rekening mee houden als je je site ontwerpt. Ook al gaat je site over amusement, intermenselijk contact of creatieve hoogstandjes - benader hem als een informatie-site, als je gevonden wilt worden door de zoekmachines.

Richtlijnen voor zoekmachine optimalisatie (vervolg)

Zoekmachine marketing kan een klein bedrijf groot maken
Hoe zit dat met meta-tags?
Na de titel moet je een goede "description"-tag plaatsen, want die wordt bij Google's zoekresultaten vaak onder de titel geplaatst. In die korte en bondige omschrijving moeten de belangrijkste trefwoorden ook weer zitten. Gebruik geen letterlijke kopie van je titel, want dat beschouwt Google als een signaal dat je doelbewust aan het optimaliseren bent. Daar houden ze niet van, ze willen natuurlijke sites met een natuurlijk gedrag.

Daarnaast is een meta-tag met trefwoorden nog aan te bevelen, niet voor Google, want die waardeert ze nauwelijks, maar wel voor enkele andere zoekmachines. Maak het niet te gek (meer dan 20 woorden wordt door veel zoekmachines als 'onvriendelijk' ervaren) en herhaal één woord niet meer dan drie keer. Vermeld ook het meervoud! Ga geen populaire woorden zoals 'sex', 'gratis' en 'Spongebob' toevoegen om meer bezoekers te lokken, want als je woorden in je meta-tags zet die verder nergens op je site te vinden zijn, gaat je waardering bij de zoekmachines alleen maar omlaag. Probeer hier zoveel mogelijk "100%" en "excellent"-scores te halen.


Er schijnt zoiets te bestaan als 'keyword density'. Is dat belangrijk?
Ja. Veel zoekmotoren waarderen een site op keyword density (letterlijk: trefwoord-dichtheid). Dat is de verhouding van trefwoorden t.o.v. de andere woorden in de tekst op je site, in de titel, de woorden in links naar andere pagina's en woorden in de 'alt'-tekst van afbeeldingen. Bijvoorbeeld: de titel van deze pagina is "Zoekmachine Optimalisatie & Marketing - Titel, Meta Tags en Keyword Density". Dat zijn 9 verschillende woorden, dus de dichtheid van ieder woord is 11,1111111111%. Als de titel veranderd zou worden in "Zoekmachine Optimalisatie & Zoekmachine Marketing - Titel, Meta Tags en Keyword Density", dus met nog een keer het woord 'zoekmachine' erbij, dan daalt de dichtheid van ieder woord naar 10%. Behalve die van het woord 'zoekmachine', want die staat er nu 2 keer in, dus dan wordt de dichtheid daarvan 20%. Als de keyword density over je hele site (dus in de tekst, de titel, de woorden in links, in de 'alt'-teksten etc.) zo'n beetje tussen de 5 en 20% hangt, zit je goed. Hier kun je checken hoe het zit met jouw keyword density.

Sommige sites beweren dat het niet goed is om een te hoge keyword density te hebben, maar dat klopt niet. Het ligt eraan hoe de algoritmes van Google jouw site inschatten: gebruik jij die trefwoorden alleen maar om zoekmachines te lokken, of staat er daadwerkelijk interessante informatie over je trefwoorden? Als dat laatste het geval is, kan de keyword density niet hoog genoeg zijn voor Google, er bestaan goed scorende sites met een keyword density van bijna 30%! Maar vergis je niet, de tekstherkenningstechnieken van Google zijn zo geavanceerd dat ze bedrog vrij goed kunnen inschatten. Normaal gesproken optimaliseer je je site op niet meer dan 3 à 4 trefwoorden. Als je ieder trefwoord een keyword density van zo'n 5% kan laten scoren, ben je spekkoper.

Samenvattend kan een goede broncode er bijvoorbeeld zo uitzien:


<html>

<head>

<title>Zoekmachine Marketing - Winstgevend Website-bezoek door Advertenties & Optimalisatie</title>

<meta name="description" content="Haal het beste uit uw website door effectieve marketing op zoekmachines zoals Google. Hoge zoekresultaten door zoekmachine optimalisatie, advertenties en informatie">

<meta name="keywords" content="zoekmachine marketing winstgevend website bezoek advertenties effectieve promotie zoekresultaten bezoeker bezoekers zoek machine machines trefwoord trefwoorden resultaten SEO">

<meta name="author" content="S. Brin">

<meta http-equiv="content-language" content="nl">

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1">

</head>

<body>

<H1>Zoekmachine marketing</H1>

Hier de tekst van een woord of twee- tot achthonderd, beginnend met een herhaling van je description en daarna een keer of tien tot twintig "zoekmachine marketing" erin en zoveel mogelijk andere trefwoorden.

<img src="marketing.jpg" width="188" height="467" alt="Zoekmachine marketing, de manier om met Google geld te verdienen!">

<h2>Meer zoekmachine marketing</h2>

Vervolg van de tekst.

<a href="http://www.google.nl/search?hl=nl&newwindow=1&q=zoekmachine marketing&btnG=Zoeken&lr=">Nog meer zoekmachine marketing</a>

<body>

</html>


Op veel bronnen van html-pagina's zul je zien dat de webmaster ook nog tags als:

<meta name="robots" content="all">

<meta name="robots" content="index, follow">


toegevoegd heeft. Onnodig, want het indexeren van html en het volgen van hypertext links is de standaard crawl-methode van Googlebot. Daarbij is dit niet de plek om mededelingen te doen aan zoekrobots, daar heb je de robots.txt-file voor, die je op je server plaatst in de home-directory (waar ook je index.html-file te vinden is). Pas als je niet wilt dat Googlebot je website spidert, heeft zo'n tag nut, maar dan met als inhoud "noindex, nofollow".
Naast de genoemde tags kun je nog een heleboel andere meta-tags toevoegen. Google vindt ze niet interessant, maar je hebt ook (kleine) zoekmachines die een site niet eens indexeren als er geen meta-tags staan. En als die je niet indexeren, scoor je indirect dus ook weer lager op Google.

Het omgekeerde geldt voor frames, die moet je juist niet gebruiken. Sommige zoekmachines raken namelijk in de war als er frames op je site staan.

Lees hier verder.

Home | pagina 2 | pagina 3 | pagina 4


© Zoekmachine Optimalisatie & Marketing 2006 | Contact